Jak przygotować chipsy z pokrzywy, do czego można wykorzystać kwiaty i liście koniczyny, czy zupa z dziko rosnących roślin ma właściwości zdrowotne – tego i innych rzeczy dowiedzieliśmy się od prowadzącej warsztaty „Zioła w kuchni, lecznictwie i kosmetyce” – Ewy Kuchowicz, doktora nauk medycznych, z zamiłowania dietetyka, zielarki i fitoterapeutki.
Ewa Kuchowicz jest jednym z najbardziej cenionych ekspertów zielarskich w Polsce. Związana z Instytutem Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych. Posiada uprawnienia zawodowe w kierunku zielarstwa i fitoterapii, pracuje indywidualnie z pacjentami w gabinecie oraz upowszechnia problematykę diet leczniczych i ziołolecznictwa we współpracy z różnymi instytucjami i jednostkami, takimi jak uniwersytety trzeciego wieku, domy kultury, szkoły rodzenia i inne. Ewa Kuchowicz jest także wieloletnim pracownikiem Ogrodu Botanicznego w Łodzi, gdzie prowadzi warsztaty o dzikich roślinach leczniczych i uczy jak rozpoznawać gatunki tych roślin.
Przez lata dziko rosnące rośliny uznawane były za uciążliwe i zwalczane, dziś wracają na nasze stoły. Podczas warsztatów zielarskich zorganizowanych przez parzęczewski Uniwersytet Trzeciego Wieku w Tęczowym Siedlisku w Trojanach uczestnicy poznali zalety chwastów, a także nauczyli się przyrządzać z nich najrozmaitsze potrawy, wysłuchali ciekawej prelekcji oraz dowiedzieli się jak hodować rośliny zielarskie w warunkach amatorskich i jak z nich korzystać dla zdrowia. Prowadząca pokazała uczestnikom, że ukwiecone, letnie łąki pełne są nie tylko zapachów i kolorów, lecz także smaków. Po części teoretycznej przyszedł czas na konsumowanie powstałych, zdrowych dań. Zachwytom nie było końca.
Dominika Patyk